Krajalnica

Krajalnica do pieczywa w lokalu gastronomicznym – potrzeba czy praktyczny dodatek?

Czy krajalnica do chleba i innych wyrobów piekarniczych jest nam w lokalu gastronomicznym potrzebna? Być może, choć nie wydaje nam się, aby był to sprzęt, bez którego nie można się obejść. Co innego w piekarni, gdzie musi się taki sprzęt znajdować. Jeżeli jesteś jednak na tyle profesjonalistą, że w swoim barze czy restauracji chcesz mieć taki sprzęt, za chwilę spróbujemy ci pomoc w jego wyborze.

Jakość i komfort

Jeśli już decydujesz się na taki zakup, mimo że nie musisz tego robić, z pewnością powinieneś postawić na sprzęt wysokiej jakości, na którym się nie zawiedziesz. Dlatego wybierać trzeba pomiędzy urządzeniami, które są proste i łatwe w obsłudze, a poza tym pozwalają pieczywo pokroić równo i precyzyjnie.

Nie można nie zwrócić uwagi na aspekt bezpieczeństwa, który powinien być tu kluczowy. Wprawdzie dzisiejsze krajalnice uważane są za bardzo bezpieczne, to nie brak jeszcze produktów z dolnej półki, co do których możemy mieć pod tym względem sporo zastrzeżeń.

Materiał

Wielką rolę, przede wszystkim w jakości odgrywa tu także i materiał owej krajalnicy. I dotyczy to nie tylko jej obudowy, ale wszystkich elementów, a zwłaszcza tych, które mają bezpośredni kontakt z krojoną żywnością. Takie elementy powinny być wykonane ze stali nierdzewnej, a więc materiału w pełni ekologicznego, który nie zagraża tak środowisku, jak i ludziom.

Inną kwestią jest już to, że stal nierdzewna jest także materiałem bardzo trwałym, a także nie sprawia problemu z utrzymaniem jej w czystości.

One comment

  • Według mnie to niepotrzebny wydatek. No może przyda się w restauracji, gdzie serwuje się na przykład zupy, ale zawsze można postawić na chleb krojony i problem z głowy.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *