Krajalnica – jak wybrać najlepszą?

Krajalnica jest praktycznym urządzeniem, przydatnym w lokalu gastronomicznym, np. w restauracji oraz domu. Służy do krojenia pieczywa, warzyw, sera i wędlin oraz innych produktów spożywczych. Jest doskonałą alternatywą dla noża, dzięki której plasterki będą miały odpowiednią grubość. Jeśli kupujemy krajalnicę, musimy wziąć pod uwagę 4 rzeczy.

 

Po pierwsze, jej rodzaj, ponieważ wyróżniamy krajalnice: wolnostojące i do zabudowy oraz mechaniczne i elektryczne. Wolnostojące można przenosić w dowolne miejsce. Do zabudowy schowamy w szufladzie albo szafce, a dzięki czemu nie zajmują miejsca na kuchennym blacie po wykonanej pracy. Poza tym mają więcej zabezpieczeń przed skaleczeniem i ciszej pracują, niż wolnostojące. Jednak są drogie i nie każdy może sobie na nie pozwolić, poza tym najlepiej pasują do nowo zaprojektowanych kuchni. Mamy również niewielki wybór, w porównaniu do tych wolnostojących. Najprostsza w obsłudze jest krajalnica mechaniczna, która nie wymaga podłączenia do prądu, przez co jest ekonomiczna i oszczędna w użyciu. Dobrze pokroimy nią jaja, cebulę lub ziemniaki. Jest także mniejsza od innych urządzeń, ale mimo to dzięki niej o wiele szybciej pokroimy produkty niż przy użyciu zwykłego noża. Elektryczne muszą mieć dostęp do prądu, mogą być do zabudowy i wolnostojące, w zależności od tego, jakie są nasze preferencje.

Po drugie, miejsce użytkowania, bo inna powinna być do użytku domowego i inna do lokalu gastronomicznego. Domowa musi być nieduża i łatwa w przechowywaniu, np. składana, bo będzie rzadziej używana. Natomiast wykorzystywana w sklepie albo lokalu gastronomicznym powinna być bardziej wytrzymała, bo będzie często używana w trakcie przygotowywania dań. Dodatkowo powinna mieć większe rozmiary i więcej funkcji, niż ta do użytku domowego. Od miejsca użytkowania uzależniamy materiał wykonania. Lekkie tworzywo sztuczne sprawdza się w krajalnicach domowych, które dzięki temu są wygodne w użyciu. Natomiast urządzenia wykorzystywane intensywnie w sklepach i lokalach gastronomicznych muszą być wytrzymałe i odporne na uszkodzenia, dlatego wykonane z metalu albo posiadające metalowe elementy w obudowie.

Po trzecie, regulację krojenia, w tym jego grubości i prędkości, a to przekłada się na jakość, precyzję i bezpieczeństwo. Najpopularniejsza grubość wynosi od 0 do 22 mm, w krajalnicach gastronomicznych nawet do 30 mm. Grubość krojenia dostosowujemy do rodzaju produktu.

Po czwarte, jej dodatkowe akcesoria i funkcje, które ułatwiają i przyspieszają krojenie. Nasza krajalnica może mieć, np. dociskacz, dzięki któremu bezpiecznie pokroimy produkt do końca bez skaleczenia palców oraz tackę na pokrojoną żywność lub antypoślizgową podstawę.

foto: www.top-gastro.pl

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *