Kuchenka gazowa i elektryczna – wady i zalety

Kuchenka to ważny element wyposażenia każdej kuchni. W domu i restauracji musimy mieć, na czym gotować. Wybór odpowiedniej nie jest łatwą decyzją, bo jest wiele rodzajów. Do wyboru mamy kuchenki gazowe lub elektryczne.

GAZOWA

Kuchenki gazowe są najpopularniejsze, ponieważ są tanie i wygodne w eksploatacji. Są też tanie do kupienia, a cena ma niewątpliwie znaczenie przy wybieraniu kuchenki. Mogą okazać się także mniej awaryjne oraz umożliwiają przygotowywanie potraw w praktycznie każdym naczyniu. Dodatkowo kuchenka gazowa jest niezastąpiona w przypadku braku prądu.

Jednak ma także swoje wady. Gaz jest niebezpieczny, ponieważ w przypadku nieszczelności instalacji grozi wybuchem. Do domu może być doprowadzony rurami, co tylko zwiększa ilość potencjalnych nieszczelności i staje się zagrożeniem dla zdrowia i życia domowników. Palnik gazowy, jako źródło ognia, może łatwo poparzyć, nawet gdy jest już zgaszony. Jest to szczególnie niebezpieczne w przypadku dzieci. Wadą kuchenki gazowej jest także to, że jest trudna w utrzymaniu w czystości, czyli trudno się ją czyści, a zwłaszcza jak powierzchnia jest przypalona.

ELEKTRYCZNA

Kuchenki elektryczne mogą mieć żeliwne palniki, ceramiczną spiralę pod szklaną płytą albo płytę indukcyjną. Najbardziej energooszczędneindukcyjne. Płyta przekazuje do potrawy aż 95% energii, przy czym gazowa jedynie mniej niż 50%. Poza tym płyta indukcyjna jest też najnowocześniejszym rozwiązaniem, ponieważ zapewnia szybkie i oszczędne przygotowanie potraw, mimo że z użyciem energii elektrycznej, pełną kontrolę nad temperaturą gotowania i bezpieczeństwo.

Największą wadą kuchenek na prąd jest to, że nie działa w przypadku braku prądu. Są także droższe od tych gazowych i mogą być bardziej awaryjne i droższe w eksploatacji. Poza tym płyty indukcyjne, jako przykład elektrycznej, dodatkowo wymagają specjalnych garnków.

Każda kuchenka ma swoje wady i zalety, ale ostateczna decyzja jest zawsze uzależniona od wielu czynników, w tym, np. od naszego budżetu i zapotrzebowania. Jednak jest niezbędna w każdej kuchni!

foto: allegro.pl

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *