Wybieramy zmywarkę

Wybieramy zmywarkę do lokalu gastronomicznego

Trudno wyobrazić sobie lokal gastronomiczny bez zmywarki, która jakby się nam mogło wydawać, jest niezbędnym elementem w takim obiekcie. Jest to zrozumiałe, bo przecież naczyń, sztućców i innych artykułów, które musimy poddać czyszczeniu, tutaj nie brakuje. Obecnie zmywarek na rynku mamy mnóstwo, a więc z wyborem konkretnego modelu większego problemu być nie powinno. Jednakże nie jest to takie oczywiste. Tym bardziej że mamy wiele rodzajów takiego sprzętu. Jak w związku z tym podzielić zmywarki?

Do szkła

Nie trudno się domyślić, do czego służą takie zmywarki. Oczywiście myjemy w nich wszelkie elementy szklane. Warto zauważyć, że ze względu na materiał zmywarki takie mają mniej intensywny strumień wody, a czyszczenie odbywa się w niższej temperaturze. Wszystko po to, aby nie uszkodzić czyszczonych artykułów. Najczęściej stanowią wyposażenie gastronomii barów i pubów.

Do talerzy

Zmywarki do talerzy stosuje się do mycia talerzy, których średnica nie przekracza 32 centymetrów. Bardzo często te stosowane przeważnie w restauracjach zmywarki mają także funkcję wyparzania.

Kapturowe

Są to zmywarki otwierane od góry i służą myciu oraz wyparzaniu większych elementów wyposażenia kuchni, na których poczet zaliczymy na przykład jakieś patelnie czy duże garnki.

Do tac

Cechą charakterystyczną zmywarek do tac jest posiadanie przez nie specjalnych komór, które pomieszczą tak tace małych, średnich, jak i dużych rozmiarów.

Do garnków i naczyń

Zmywarki nieco przypominające te, które znajdują się na wyposażeniu naszych prywatnych kuchni. Mają miejsce na naczynia i garnki.

Tunelowe

Tymi zmywarkami należy się zainteresować, chcąc zaoszczędzić na mediach, a więc energii elektrycznej i wodzie. Są nieodzowne, jeśli chcemy zapewnić porządek w lokalu gastronomicznym.

Wyparzacze

Nie są to zmywarki, a więc nie myją naczyń, sztućców i innych elementów tylko je wyparzają. Jednakże, jako że najpierw należy je umyć, a dopiero później wyparzyć najlepszym rozwiązaniem jest połączenie tych dwóch elementów.

Jak w związku z tym widzimy, wybór jest naprawdę szeroki. Warto mieć na uwadze, że prowadząc lokal gastronomiczny interesować nas powinny tylko zmywarki specjalnie do takich punktów przeznaczone, cechujące się między innymi znacznie większymi komorami.

3 komentarze

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *