Szafy mroznicze – niezbedne wyposazenie kazdego lokalu gastronomicznego

Szafy mroźnicze – niezbędne wyposażenie każdego lokalu gastronomicznego

Szafy mroźnicze są popularne przede wszystkim na rynku spożywczym i gastronomicznym. Służą do magazynowania różnego rodzaju żywności – pozwalają przedłużyć jej żywotność.

Czym są szafy mroźnicze?

Szafy mroźnicze to sprzęt niezbędny, jeśli chcemy dłużej magazynować żywność w temperaturach ujemnych. Najczęściej spotykane są w sklepach, restauracjach, a także kuchniach, na przykład w przypadku szkolnych stołówek. Ułatwiają one znacząco pracę wielu lokali gastronomicznych. Przechowywać w nich można zamrożoną żywność w temperaturze od -14 do -20°C.

Szafy mroźnicze produkuje się ze stali nierdzewnej. W zależności od potrzeb, istnieje możliwość zakupu szaf jednodrzwiowych bądź dwudrzwiowych. Niektóre z nich są w stanie pracować nawet wtedy, kiedy temperatura otoczenia wynosi nawet 40°C.

Co można przechowywać w szafach mroźniczych?

Jak już wcześniej wspomniano, w szafach mroźniczych można przechowywać wszelkiego rodzaju produkty żywnościowe. Z ich pomocą żywność jest głęboko zamrażana, a co za tym idzie  jedzenie nie psuje się i można je spożywać bez obaw po wcześniejszym odmrożeniu. Zwykle w szafach mroźniczych przechowuje się mięsa, lody i tym podobne. Takie rozwiązania są w szczególności ważne dla przedsiębiorstw, które specjalizują się w przygotowywaniu bądź produkcji jedzenia.

Zalety zastosowania szaf mroźniczych

Szafy mroźnicze posiadają szereg zalet – oczywiście oprócz możliwości przechowywania w nich żywności. Przede wszystkim grubość ich izolacji poliuretanowych wynosi kilkadziesiąt milimetrów. Ich użytkowanie jest ułatwione dzięki zastosowaniu modułu wyświetlającego panującą we wnętrzu temperaturę (którą możemy również sterować). Warto również wspomnieć o tym, że urządzenia te zaprojektowane są tak, by łatwo było utrzymać je w czystości (np. skropliny usuwane są bezobsługowo).

Drzwi szaf mroźniczych posiadają zawiasy z samodomykaczem, co gwarantuje każdorazowo ich szczelne zamknięcie. W razie konieczności, wentylator chłodnicy można wyłączyć. Włącza się on jednak w momencie, kiedy drzwi są otwarte. To z kolei przekłada się na większą oszczędność szaf, ponieważ wentylator pozwala ograniczyć utratę chłodu w trakcie, kiedy drzwi są otwarte.

W razie konieczności, istnieje możliwość zdemontowania nośników prowadnic, tak aby przeprowadzić dokładne czyszczenie wnętrza szafy. Sprzęt ten dodatkowo spełnia wszelkie obowiązujące standardy jakości.

Szafy mroźnicze są również bardzo trwałe, dzięki czemu istnieje pewność, że nie zostaną uszkodzone ani nie zepsują się nawet po kilku latach użytkowania. Ponadto są bardzo pojemne –można w nich przechowywać duże ilości żywności.

Inspirowane: Gort.pl – witryny chłodnicze

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *